Szeretettel köszöntelek a Anyák Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Anyák Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Anyák Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Anyák Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Anyák Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Anyák Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Anyák Klubja közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Anyák Klubja vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Számtalan kellemetlen tünetet okozhat, mire a betegség felismerésre kerül. A lisztérzékenység a gyermekek 6-7 százalékánál jelentkezhet, megelőzésében döntő szerepet játszik a liszttartalmú ételek megfelelő időpontban történő bevezetése.
Nem csak a gyermekek betegsége
A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, mely 50-50%-ban két alcsoportra oszlik: glutenin és gliadin.
A lisztérzékenység (orvosi nevén cöliákia) a búza, rozs, zab és árpa
egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység.
Korábban a kisgyerekek betegségének tartották, mivel a tünetek főként a
liszttartalmú ételek bevezetését követő időszakban jelentkeztek, de ma
már tudjuk, hogy felnőtt korban is létrejöhet a lisztérzékenység kiváltotta bélkárosodás.
Fontos a korai diagnózis
A vékonybél belső felszínén lévő nyálkahártyát bélbolyhok borítják. A
szervezetünkbe jutó tápanyagok felszívását ezek a bélbolyhok végzik. A
liszttartalmú ételek fogyasztásának hatására lisztérzékeny betegeknél a
bélnyálkahártyában gyulladásos folyamatok indulnak el, melyek
eredményeképpen a nyálkahártya károsodik, a bélbolyhok ellaposodnak. - magyarázza dr. Hidvégi Edit,
a Budai Allergiaközpont gasztroenterológus orvosa. A lisztérzékeny
egyén ezért képtelen lesz a tápanyagokat megfelelő mennyiségben
felszívni, az étkezések során elfogyasztott táplálékok a szervezetben
nem tudnak megfelelően hasznosulni. Első tünetként hasmenés jelentkezik,
majd hosszú távon a fel nem ismert lisztérzékenység fogyáshoz vezet,
ezzel együtt a has puffadttá válik. A későbbiekben vérszegénység, csontritkulás is kialakulhat.
Tünetek, vizsgálatok
A tünetek rendszerint a lisztes táplálék bevezetését követő 3-6 hónap
múlva kezdődnek. A csecsemő nem gyarapszik, sőt, inkább fogy. Kedvetlen,
bágyadt, gyenge lesz. Krónikus hasmenés, hasfájás, puffadás esetén
gondolhatunk lisztérzékenységre különösen, ha valamelyik családtagnál is
igazolták a betegséget. Felnőtteknél a vékony testalkat, kezelésre nem,
vagy rosszul reagáló vérszegénység a leggyakoribb tünet. Ilyenkor
forduljunk gasztroenterológus szakorvoshoz a diagnózis megállapítása,
illetve a kezelés megbeszélése céljából. A betegséget speciális
vérvizsgálattal és vékonybél nyálkahártya biopsziával (szövettani
vizsgálat) lehet igazolni.
Figyeljünk az összetevőkre!
A lisztérzékenység kezelésében egyedüli lehetőség a lisztes ételek teljes kihagyása
az étrendből. Ilyenkor a panaszok hamarosan elmúlnak, a fejlődés
normalizálódik, a felszívódási zavar megszűnik. A diétát egész életen át
kell tartani, mert csak így maradhat tünetmentes a beteg.
Lisztérzékeny beteg számára válasszuk azokat a termékeket, melyek
csomagolásán gluténmentes, gliadinmentes, vagy lisztérzékenyek is
fogyaszthatják felirat látható. Kereskedelmi forgalomban kaphatóak
késztermékek is, például gluténmentes kenyér, vagy száraztészta.
Bizonyos készételek, húskonzervek, édességek, levesporok nagy része is tartalmazhat nyomokban glutént, ezek kiszűrésére a bevásárlás során az összetevők listáját mindig gondosan tanulmányozzuk át.
Mindent a maga idejében
A gyermek 5-7 hónapos kora előtti időszakot megelőzően csak gluténmentes
élelmiszereket válasszunk ételeinek elkészítéséhez. Főzelékek
sűrítéséhez, vagy pépek készítéséhez ebben az időszakban használjunk
burgonyát, rizs-, vagy kukoricalisztet.
A betegség kialakulásában az öröklődés kulcsfontosságú szerepet játszik,
így a megelőzésre különösen azokban a családokban kell nagy gondot
fordítani, ahol más családtagoknál is igazolták a betegséget. A legújabb
vizsgálatok szerint a lisztérzékenység legjobb megelőzése, ha 5-7
hónapos korban, még a szoptatás alatt kap liszteset a csecsemő, így jobban tudja tolerálni ezt a táplálékot.
A lisztérzékenység fiatalabb korban sokkal intenzívebb tünetek
formájában jelentkezik, mint későbbi életkorban. A lisztes ételek 5-7
hónapos kor után történő bevezetése esetén az anyatej védő faktorai már
nem hatnak, és az enyhébb tünetek miatt a betegség is később kerülhet
felismerésre.
Allergiaközpont
Forrás:Harminet
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!